субота, 12. октобар 2013.

JEDAN ZIVOT, JEDNO SRCE, DVE RUKE


Iznenadni srcani zastoj - globalni izazov


U Evropi godisnje od iznenadnog srcanog zastoja strada vise od 700.000 ljudi.

To je kao da svaki dan se tri putnicka aviona sruse i svi putnici poginu.U saobracaju strada godisnje oko 28.000 ljudi. Znacajno manje nego od srcanog zastoja.

Materijalna steta i nadoknade osiguravajucih drustava - ucinile su da se uloze ogromna sredstva i napori da se oblast saobracaja ucini izuzetno bezbednom.

Potrebno je da se ulozi mnogo rada i napora i vrlo malo sredstava da se godisnje spase preko 100.000 ljudi u Evropi.

U cilju podizanja opste svesti o potrebi delovanja u ovoj oblasti, Evropski parlament je 2012 godine usvojio deklaraciju kojom su pozvane sve zemlje clanice da u ovoj oblasti njihovi nacionalni, regionalni i lokalni parlamenti - donesu potrebna dokumenta i izgrade mehanizme koji ce koja ce podstaci ljude da pomognu drugima.

Pomoc iz neposredne okoline je od presudnog uticaja na prezivljavanje iznenadnog srcanog zastoja, a primene mera osnovne zivotne podrske kupuju vreme i cuvaju srcanhi misic ali i sprecavaju ostecenje mozga unesrecenog.

Belgijski Resuscitacioni savet pripremio je ovaj video zapis kao deo acije koju trenutno sprovodi u cilju povecanja broja pruzenih mera pomoci od strane ocevidaca iznenadnog srcanog zastoja.
Нема коментара:

Постави коментар